Gezond alternatief voor een verjaardagstaart
Wat vliegt de tijd, mijn kindje werd een paar maanden geleden 1 jaar! Een leuke gebeurtenis die je als ouder niet ongemerkt voorbij wilt laten gaan. Een vrolijke dag vol slingers, cadeautjes en natuurlijk: de allereerste verjaardagstaart. Maar wat als je niet wilt dat je kleintje meteen een suikerbom eet? Geen zorgen, een heerlijke en feestelijke taart kan ook met minder suiker!
Waarom minder suiker?
Baby's en dreumesen hebben nog geen behoefte aan toegevoegde suikers. Hun smaakpapillen zijn nog volop in ontwikkeling, en natuurlijke zoetstoffen zoals banaan, appelmoes of dadels geven al voldoende zoetheid. Bovendien voorkom je zo een piek (en crash) in hun bloedsuikerspiegel en bouw je een gezonde basis voor de toekomst. Natuurlijk is het geen ramp om jouw kindje voor een keer suiker te geven. Ik kies er alleen niet voor (geen oordeel naar de ouders die het wel willen doen!).
Opties
Allereerst ging ik op zoek naar een suikervrij taartje. Die waren vrij prijzig en daar zaten dan ook weer tal van ingredienten in die ik niet kende. Ik heb ook navraag gedaan bij thuisbakkers maar niemand bood taarten aan zonder suiker. Uiteindelijk koos ik ervoor om dan zelf maar iets te maken (en dat valt niet mee als je geen keukenprinses bent).
Bananentaartje
Ik kocht een siliconen taartvormpje en ging aan de slag met banaan, ei, tarwebloem, bakingsoda en dadels. Van afmetingen had ik geen idee dus ik deed het op gevoel. Hieronder vind je mijn gereconstrueerde recept geschikt voor het kleine vormpje dat ik heb gebruikt. Hier vind je de hele set met bakvormen.
Wat heb je nodig?
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- 50 tot 75 gram biologisch tarwemeel (het beslag moet een beetje een dikke consistentie hebben)
- 1 theelepel bakingsoda
- 2 dadels
- 1 klein kopje water
Voor de topping:
- 3 eetlepels kokosyoghurt
- Een rasp
- Wortel, komkommer, radijs
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160°C
Meng alle ingredienten voor de taart in een keukemachine of gebruik een staafmixer
Giet het beslag in de vorm en bak de taart ongeveer 25-30 minuten (afhankelijk van de grootte van jouw vorm), tot een prikker er schoon uitkomt.
Laat de taart volledig afkoelen.
Versier de taart met de kokosyoghurt en rasp de wortel, komkommer en radijs eroverheen.

Watermeloentaart
Geen zin om te bakken? Met uitsteekvormjes en een watermeloen kom je ook een heel eind!
Wat heb je nodig?
- Watermeloen
- Komkommer
- Kokosyoghurt
- Kokosrasp
- Besjes
- Uitsteekvormjes (dit zijn vergelijkbare)
Hoe maak je het?
Afhankelijk van het aantal lagen dat je wilt snijd je de meloen in plakken. Vervolgens steek je de gewenste vormpjes uit en dan stapel je de meloenstukjes. Voor de topping heb ik kokosyoghurt gebruikt en kokosrasp en besjes om te versieren. Voor de 1 heb ik een stukje komkommer gebruikt en een cocktailprikker om het cijfer in de taart te prikken.

Raw cakes
Helemaal geen zin om in de keuken te staan? Dan zijn raw cakes een goed alternatief. Ik koos voor de de Raw Cake Framboos & Passievrucht van Jumbo maar de AH verkoopt ze ook. Dit taartje is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en bevat geen geraffineerde suikers. Voor de bodem zijn dadels en noten gebruikt en de topping is gemaakt van vruchtenpuree. De frisse combinatie van framboos en passievrucht zorgt voor een heerlijke, fruitige smaak die ook bij kleintjes in de smaak valt.
Omdat deze taart geen geraffineerde suikers en kunstmatige toevoegingen bevat, is het een verantwoorde keuze als je een kant-en-klare optie zoekt voor de eerste verjaardag van je kindje.

Heb jij nog leuke ideeën voor een gezonde verjaardagstaart? Laat het me vooral weten! Check mijn Instagram voor het filmpje van de bananentaart.